RADET merge spre reorganizare

Dacă răsfoiești Cotidianul din 06.12.2017 și ești bucureștean, este imposibil să nu îți sară în ochi articolul “Radet merge spre faliment“. Autorul prelucrează o serie de informații și le răstălmacește jurnalistic astfel încât titlul ales să-i aducă cât mai multe citiri. Să fii ziarist este o meserie ca oricare alta, prin urmare demersul acestuia de a așeza cifrele insipide culese dintr-un raport într-o formă care să vândă publicitate este justificat de interesul economic al publicației care îl plătește. Pot înțelege acest lucru!

Nu pot înțelege, însă, intervenția superficială, neconstructivă și care se vrea ”din tribună” a consilierului general Cătălin Deaconescu. Orice consilier general este aproape de fenomenul RADET, oricând se poate interesa de traiectoria regiei și poate sprijini la propriu accelerarea evoluției sale pozitive.

Nu doresc să dau lecții despre obligațiile legale ale companiilor/regiilor cu datorii și nici despre inerția și traiectoria fenomenelor economice care se petrec anterior și de-a lungul insolvenței. Mai precis, nu vreau să răspund punctual lamentărilor sale mioritice dintr-un simplu motiv: se poziționează ca povestitor oral, culegător de folclor. Experiența m-a învățat că împotriva culegătorilor de folclor este inutil să argumentezi întrucât realitatea percepută de tine este statică, precisă, asumată, și diferă de realitatea lor dinamică culeasă permanent dintr-o altă sursă, dintr-o posibilă altă poveste, cu alte informații, din alte timpuri, dar asemănătoare…

Îl invit, în schimb, pe domnul consilier general să promoveze și să deruleze cel mai mare proiect de dezvoltare energetică urbană din această parte de lume. Dacă consideră că viziunea noastră este suficient de ambițioasă, îl invit să se alăture echipei. Avem un prim obiectiv să soluționăm rapid și definitiv uriașa problemă juridică și financiară ce sugrumă capacitatea Capitalei de a-și produce propria energie electrică și termică, plus capacitatea acesteia de a se finanța. Mă refer la parcurgerea fără întârziere a etapelor insolvențelor RADET și ELCEN.

Pentru a doua fază pregătim proiectele care, odată implementate, să producă energie electrică și termică utilizând cât mai mult din resursele locale și naționale, promovând inițiativa și cercetarea științifică a eficienței energetice și, respectiv, dezvoltând mii și de mii de locuri de muncă în producție și servicii, directe și indirecte. Cum? Accesând tehnologia secolului 21, experiența IT-știlor noștri și capacitatea de inovare a inginerilor, profesorilor și studenților din universitățile românești. Pentru cine? Pentru oamenii acestui oraș, pentru calitatea, sănătatea și siguranța vieții lor.

Cred că a sosit timpul ca politicienii să intre pe teren. Să critice idei, nu persoane. Să combată proiecte cu proiecte mai bune, mai eficiente, aducătoare de plusvaloare. Să formeze și să organizeze echipe competitive a căror greutate să fie sporită prin muncă și inteligență, nu mutând pe hârtie avantaje de la colegi sau de la stat. Doar așa vom concura în mod real cu celelalte națiuni ale lumii civilizate.

Altfel, la fel ca Sisif, suntem condamnați să reparăm aceeași Dacie din 1960. Permanent. Des. Din ce în ce mai des. Iar începând de astăzi, plini de ulei și rugină, ne vom prezenta la bancă să luăm credit. Vom împrumuta bani pentru piese de schimb…

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp