Blogul Rominsolv

Un blog despre economie, business și insolvență

Piatră de moară din drobi de sare

„Imposibilul e o fantomă a timizilor şi refugiul laşilor”
(Napoleon Bonaparte)

„Reducem cheltuielile”, „creștem veniturile”, „eliberăm o garanție”, „încasăm o creanță„… Cei mai mulți dintre voi sunteți convinși că marile războaie din insolvență sunt cele cu cifrele. De fapt, cifrele sunt numai rezultatul acestor războaie, sunt cuceriri sau eșecuri ale unor șiruri de bătălii purtate sau evitate în timpul procedurilor de insolvență.

Bătălia cea mai grea este cu mentalitatea și atitudinea oamenilor. A celor care rămân alături de companie în momente grele, după ce parte din angajați, mulți dintre ei buni și foarte buni în profesia lor, pleacă și întăresc concurența.

Cei rămași sunt, de regulă, blazați și neîncrezători în viitor. Acționarii/asociații manifestă un apetit scăzut pentru a investi într-un business căzut, condus de o echipă demoralizată și debusolată. Clienții și furnizorii, oameni și ei în fond, evită să se contamineze cu problemele debitorului și, adesea, numesc o echipă de avocați prin intermediul căreia păstrează contactul. Creditorii de profesie, cum sunt cunoscute băncile, bugetele statului și cele locale, societățile de leasing, pornesc mecanismele lor de recuperare și, vorba președintelui nostru, „urmăresc cu atenție și interes” cum te zbați. Fără mâini întinse, poate o mică piedică tactică urmată de un zâmbet enigmatic și eternul „Just business!”.

Dacă tot am creionat acest cadru, cele mai grele bătălii pentru atingerea obiectivelor în timpul insolvenței RADET se dau cu mentalitatea și angoasele unora dintre funcționarii Primăriei Municipiului București și ai Ministerului Energiei. Acești tovarăși viețuiesc precum țestoasele gigantice menite să plămădească, în termenul legal de 30 de zile, motive pentru care progresul nu este posibil sau nu este în responsabilitatea lor. Smârcurile atitudinii lor otrăvesc mediul investițional și înfrânează dezvoltarea armonioasă a orașului.

Ei bine, trebuie să se știe că suntem consecvenți cu ideile, argumentele și inițiativele de reabilitare a sistemului energetic al Bucureștiului (energie electrică și termică). Producerea energiei în regim de cogenerare reprezintă cea mai eficientă utilizare a combustibilului, iar fructificarea resurselor locale presupune diversificarea surselor de producere a energiei. Avem printre cei mai buni informaticieni din lume, avem universitate tehnică. Avem un sistem funcțional, dar îmbătrânit.

Propunem, așadar, să ne punem mintea la contribuție și să regenerăm businessul creând confort și securitate energetică cu grad redus de poluare, la nivelul tehnologiei zilelor noastre. Gândește-te, atunci când nu mai merită să-ți repari tractorul, te întorci la plugul cu boi sau îți cumperi un tractor nou?

Doar investițiile realizate cu cap au capacitatea de a aduce suficientă plusvaloare pentru a asigura progres și bunăstare. Și locuri de muncă. Și alte venituri locale. Și încă alte investiții…Credem că aceasta este calea de urmat, altfel cum am putea ura cu inima deschisă, tuturor, LA MULȚI ANI!

Florian Mateiţă

Ultimele articole publicate pe blog

business managementeconomieinsolvenţă

Reacție la comunicat și precizări suplimentare privind reorganizarea SACET București

Am luat act despre conținutul comunicatului public al Sierra Quadrant București: Rominsolv şi PMB blochează sistematic procesul de reorganizare a ELCEN şi RADET publicat de Mediafax în data de

business managementeconomieinsolvenţă

Analizele Frames au ieșit prost

Analizele Frames au ieșit prost, astfel că celebri analiști nu vor fi externați în această iarnă Habar nu am cum se numește persoana de la care sunt prelevate analizele

business managementeconomieinsolvenţă

Versiunea completă a întâlnirii Ligii Habitat din data de 05.12.2018

Astăzi am aflat că domnul Gabriel Dumitrașcu se apucă de politică. Îi urez multă baftă! Dar, dacă tot am fost prezent la întâlnirea organizată de Liga Habitat (mulțumim domnului