Două noi articole criticate, nu drept la replică

Poc! Poc! Încă două petarde jurnalistice aparținând categoriei „scriu orice și-i pun titlu bombastic” au produs ceva zgomot în mass-media românească. Apoi s-au stins în acorduri de balon ce se desumflă și aromă de ignoranță. Zic ignoranță pentru că nu vreau să cred că este vorba de manipularea cu bună știință a adevărului, de încălcarea deontologiei din partea unor, vorba unui celebru politician: „colegi” jurnaliști.

Iată capodoperele ce, pe scurt, urmează a fi desființate astăzi, prin extirparea fracturilor de logică și delimitarea carențelor de realism ale informațiilor:

Pe data de 06 octombrie 2018, binecunoscuții analiști de la Frames dăruiesc întregii lumi lucrarea cu care au obținut un calificativ varză cum laude în sesiunea de restanțe din această toamnă. Asemenea unui Klu Klux Klan media, oamenii lucrează cu cagulele pe cap și se impun în fața publicului țintă prin atitudine și determinare. Atât. Recomand citirea, e un text haios.

Blogul respectiv este găzduit de un site de experți în comunicare, ceea ce explică legătura firavă cu analiza economică și juridică pertinentă, de calitate. Totuși, foamea de senzațional și titlul alarmist au fost argumente suficiente pentru câteva alte publicații online, care au preluat așa-zisa analiză neasumată personal.

Revenind la subiect, vreau să subliniez credința că niciun demers nu este în totalitate greșit. Am convingerea că este just să remarc lucrurile pe care analiștii le-au conceput normal, chiar dacă le lipsește o mânuță sau un degețel și aceasta contribuie la grotescul întregului. Cum ar fi, de exemplu, reală și de bun simț enumerarea celor 4 greșeli majore din planul de reorganizare a ELCEN și scurtele comentarii nevinovate asupra lor.

Voi fi scurt, schematic. Ridic, așadar, următoarele observații personale (cititorii analizei celor de Frames știu la ce mă refer):

  • în primul rând, recunosc că nu am încredere în experții analiști care găsesc într-un document mai puține erori decât găsesc eu;
  • în al doilea rând, aș încadra în categoria malpraxis acele opinii ale experților care trec cu vederea și bagatelizează problemele grave ce pot împiedica evoluția unui sistem într-o etapă superioară, de progres. Mai ales după ce le identifică și enumeră!
  • în al treilea rând, consider că experții analiști care recomandă implementarea erorilor evidențiate de ei înșiși au nevoie de atenție medicală de specialitate.

Mai cred că vorba românului: „Nu-i prost cel care greșește, prost este cel care face aceeași greșeală de mai multe ori” trebuie completată pentru domeniul analiză și consultanță cu sintagma „și cel care recomandă să faci aceeași greșeală de mai multe ori.”

Să trecem la al doilea articol nesemnat, unde, evident, titlul valorează mult mai mult decât conținutul. Redacția publicației respective rostogolește diverse jumătăți și sferturi de informații într-un articol care, cel puțin așa îmi pare, se vrea critic și mobilizator, totodată, mai mult la adresa oficialilor Primăriei.

Rog „colegii” jurnaliști din redacția Bugetul.ro să citească analiza fraților lor de la Frames. Acolo vor descoperi o parte dintre problemele cuprinse în strategia de reorganizare a ELCEN, identificate prin efortul colectivului secret, puse apoi cu generozitate la dispoziția publicului larg.

Cele patru greșeli sunt reale și, cunoscând poziția de creditor dominant a ELCEN, sunt generatoare de blocaj pentru întreaga reorganizare a producției, transportului și distribuției de agent termic.

De notorietate este, de asemenea, faptul că reorganizarea sistemului de termoficare este imposibilă fără bani. Bani pentru retehnologizare. Doar că banii pentru retehnologizare (sistem de conducte și utilaje de producție a energiei în cogenerare) nu pot fi accesați până nu este rezolvată problema juridică, respectiv închiderea insolvențelor celor două entități. Insolvențele sunt închise prin plăți. Plăți către creditori, așa cum a fost aprobat prin HCGMB. Așadar, HCGMB-ul în discuție nu este altceva decât un pas mare spre închiderea insolvenței ELCEN, deschizând astfel calea spre finanțarea acestui mastodont lăsat uitării de actualii săi proprietari.

Pentru actualitate, rog jurnaliștii de la Bugetul.ro să conceapă un nou articol care să argumenteze unde este greșită măsura plății directe a creditorilor. Pentru că ELCEN, cunoscând experiența și expertiza sa juridică, nu va insista în implementarea variantei greșită de reorganizare. Mai degrabă va folosi intrarea în reorganizare pentru posibilitatea modificării planului său în concordanță cu realitatea.

Esența comentariului meu amar rămâne evidențierea ignoranței presei în fața unor subiecte delicate, de impact pentru societate. Abordarea neprofesionistă și tabloidizarea prin titlu, așa cum am mai afirmat, nu face decât să scadă credibilitatea generală a știrilor vehiculate de mass media și, implicit, reacția societății la ceea ce sunt sau vor fi informații cu adevărat importante.

Iată, dragi jurnaliști, ce sacrificați de dragul câștigurilor imediate. În opinia mea, bineînțeles.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp