O scenă de terorism economic

Precizări în conflictul inexistent dintre Oltchim si CET Govora

 

La începutul lunii mai CET Govora, producător de electricitate şi de abur industrial de pe platforma industrială Rm.Vâlcea, a cerut protecţia tribunalului arătând că nu poate să-şi mai plătească datoriile curente. La mai puţin de două luni de la deschiderea procedurii de insolvenţă, SC CET Govora SA comunică publicului că dacă nu obţine majorarea pretului solicitat de la clienţi, CET Govora se va închide.

 

Oltchim a fost vizat direct. Acum, când este sub lupa DG Comp în legătură cu un presupus ajutor de stat în care ar putea fi implicat şi CET Govora. De aceea m-am simţit dator să verific gradul de veridicitate ale informaţiilor apărute în presă.

 

În primul rând, am observat că lipsa de eficiență a CET Govora pornește de la extracţia cărbunelui, și ajunge până la cazanele anilor ‘70 în care se produce energia electrică şi termică. Credem că nu este doar atât, din moment ce în curtea vecinilor noștri au apărut mascații. Ei verifică dacă nu cumva sunt și alte costuri suplimentare care se reflectă în costul ridicat de producţie, de 276 lei/Mwh, mult peste preţul pieţei (155 lei/Mwh).

 

Pe această cale, vreau să lămurim confuzia dintre prețul de piață și prețul mediu al pieței. Prețul de piață este prețul pe care-l poate obține o entitate (Oltchim, de exemplu) atunci când solicită un bun sau un serviciu din piața liberă. Pentru Oltchim, cantitatea de energie pe care o achiziționează și istoricul de bun platnic sunt factori determinanți în negocierea prețului de piață al energiei electrice. În același timp, prețul mediu al pieței, cel de 162 lei/Mwh,  este rezultatul unui calcul complex și reprezintă media ponderată a tranzacțiilor ce au avut loc pe toate piețele de energie, într-un interval de timp.

 

Este ca și cum am calcula, pentru ultimele 6 luni și pentru toate piețele din Rm.Valcea, ca fiind 4 lei prețul mediu ponderat al kilogramului de roșii, dar, de fapt, cumpărăm roșiile la prețul pieței, cu 2,5 lei/kg, de la producator.

 

În al doilea rând,  dacă urmărim declaraţiile administratorului judiciar al CET Govora, aflam că “puricele CET Govora a subvenționat elefantul Oltchim”. Ei, bine, media preţului energiei pe primele 5 luni este de 162 lei Mwh, în timp ce Oltchim a cumpărat energie electrică de la CET Govora la un preţ cu 10% mai mare decât preţul mediu ponderat al pieţei, respectiv cu 181 lei Mwh (preţ în contract care, ponderat cu preţul de 193,5 lei din primele 6 luni ale anului 2015, rezultă un preţ mediu anual platit de Oltchim lui CET Govora în 2015 de 184 lei/Mwh).

 

Pentru a ne lamuri și din istorie, am calculat preţul mediu ponderat al energiei pe PCCB din anul 2012 până în anul 2015, în lei/MWh şi apoi l-am comparat cu preţul mediu al energiei achiziţionată de la CET:

 

ANUL                                                              2012              2013               2014                2015

Tarif mediu energie 217.82 209.53 176.58 162.25
Tarif CET – lei/Mwh 225.79 210.16 193.50 184.00

 

Observăm că, de fapt, în fiecare an din cei analizaţi, Oltchim plăteşte energia electrică mai scump decât media pieţei. Deci mult mai scump față de prețul de piață pe care ar fi putut sa-l obtina! Şi, atenţie, Oltchim plăteşte energia integral de la data intrării în insolvență (30 ianuarie 2013)!

 

Realitatea este ca “puricele CET” a fost lasat sa suga de “elefantul Oltchim”. Numai ca, nemulțumit că nu a fost lăsat să sugă mai mult, “puricele CET” plânge cu lacrimi de crocodil că a “subventionat elefantul Oltchim”. Evident, Oltchim a fost subventionat de CET Govora cu exact banii pe care nu i-a dat in plus peste prețul energiei, deja mai mare decât media pieței. Prin noul contract dintre CET și Oltchim se va rezolva acest aspect, “puricele” va suge mai mult. Mult mai mult.

 

În al treilea rând, relația perversă resimțită în preajma cifrei 69 este indusă nu de existența, ci de inexistența taxelor de 69 de lei! Oltchim generează cca 35% din cifra de afaceri CET Govora şi este legată la barele centralei pentru 36 de Mwh. Pentru energia luată direct de la barele centralei, Oltchim NU DATOREAZĂ taxe de injecţie, cogenerare, servicii de sistem, taxe de distribuţie, respectiv suma de 67 (nu 69) de lei/Mwh. Deci pentru aceasta cantitate de energie, factura emisă de CET Govora cuprinde exclusiv valoarea produsului lor. Atunci, despre ce facturi de energie cu toate taxele incluse vorbește administratorul judiciar al CET Govora? Aha, despre cele cu taxe 0 incluse!

 

Ei, bine, incep să se lamurească lucrurile. De fapt, între CET Govora și Oltchim SA, sunt stranse legături tehnologice, cu avantajul furnizării energiei direct de la bornele centralei. Consecința acestui tip de livrare este că, pentru cantitatea care poate fi preluată de Oltchim în acest mod (36 de Mwh), nu sunt datorate taxele enumerate mai sus, în valoare totală de 67 lei/Mwh. Din această sumă, CET Govora a vrut 45 de lei/Mwh în plus față de prețul pieței. L-a obținut, să vedem ce va face cu ei.

 

Pentru că imaginea  CET Govora este conturata pixel cu pixel de administratorul sau judiciar. Cu un minerit la lopată, ca acum 200 de ani, cu cazane vechi de 30 de ani şi un management căruia îi este greu să ia măsuri, nu ofera nici o garanţie că peste 6 luni, de exemplu, nu vom asista la o nouă majorare de preţuri. Nu avem convingerea că, în condiţiile majorării preţului, nu vom rămâne singurii săi clienţi şi nu vom asista la falimetul CET din postura de consumatori captivi. Dar, sa fim pozitivi si sa creditam noua echipa.

 

Noi, consorţiul de administratori judiciari Rominsolv şi BDO, am venit în Vâlcea să construim. Societatea administrată de noi, Oltchim SA, în primul trimestru al anului 2016, este în creştere cantitativă pe pieţele internaţionale astfel încât, chiar şi pe fondul scăderii preţurilor internaţionale, valoarea exporturilor şi livrărilor intracomunitare au fost în suma de 27,4 milioane euro şi au reprezentat 73% din cifra de afaceri. Valoarea importurilor şi a achiziţiilor intracomunitare a fost de numai 6,1 milioane euro, astfel încât societatea, în primele 3 luni ale anului 2016, a înregistrat o balanţă externă netă pozitivă în suma de 21,3 milioane euro.

 

Cu alte cuvinte, am adus în ţară, mai precis în judeţul Vâlcea, 21,3 milioane de euro în primele trei luni ale anului. Din această suma, CET Govora a incasat cca 12 milioane de euro. La fel se va întâmpla și de acum înainte, ceea ce insemnă că managementul CET Govora va trebui să cheltuiască cu folos pentru a-și asigura viitorul.

 

Un parteneriat comercial se construiește în timp, liantul dintre parteneri fiind încrederea. De aceea, diversificarea clienţilor şi a furnizorilor a fost întotdeauna unul dintre obiectivele strategice ale Oltchim SA şi, chiar dacă pe termen scurt este un demers costisitor, pe termen mediu şi lung, cu certitudine, este o măsură aducătoare de plusvaloare.

 

De aceea, punem umărul la restructurarea CET și dorim să fructificăm avantajul comun al interdependenței tehnologice. Însă, în opinia mea, cea mai bună rezolvare a insolvențelor de pe platforma industrială este ca, într-un final, Oltchim să aibă un grad ridicat de independență energetică și CET Govora sa fie capabilă să vândă energie și abur în piața liberă.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp