Lichidator genial vreau să fiu politician

Citesc revista presei şi crucesc. Nu este zi în care nu apară Remus Borza. Remus Borza vertical, Remus Borza deştept, Remus Borza curajos… Remus Borza manager sau avocat, administrator judiciar sau negociator sau clarvăzător

În scurt timp se vor lansa primele portrete făcătoare de minuni ale lui Remus Borza. Vor apărea tocmai pentru a face dreptate. Va distruge, deci, monopolul bisericii în acest segment şi va determina scăderea tarifelor pe această piaţă unde înalţii prelaţi sug de mai bine de o mie de ani sângele poporului.

Ei bine, lăsând gluma la o parte, există o explicaţie pentru frecvenţa cinematografică (de 24 de cadre pe secundă) cu care se iveşte de oriunde acest Chuck Norris al insolvenţelor româneşti: a intrat în politică şi nu vrea lipească afişe. A strâns ceva bani, are o brumă de notorietate, dar nu este suficient -i satisfacă ambiţiile. Nefiind remarcat pe scena politică, încurcat de zurgălăii condamnării sale penale pentru conflicte de interese, Remus încearcă o strategie politică uşor previzibilă: deputat sau senator de Vâlcea.

A găsit un partiduleţ care, în construcţia sa, ar putea fi rampa de care are nevoie. Apoi iată-l prezent (omniprezent) într-un judeţ mic, unde a prins o poziţie din care poate manipula presa, implicit populaţia, fără prea mult efort personal. Nu rămâne decât pozeze (în toate poziţiile) îmbrăcat în pelerină şi chiloţi roşii de salvator în aşteptarea voturilor celor hipnotizaţi de măreția sa.

Pam, pam! Doar politica, în general, nu prea are de a face cu economicul. Chiar amicul nostru sugera acest lucru când scria raportul pe cauzele insolvenţei la CET Govora. Cităm din www.indiscret.ro “În opinia firmei specialistului în insolvenţă, Remus Borza, factorul politic a pus umărul la insolvenţa CET, atât prin numirile uneori discreţionare şi partizane ale unor membri ai AGA, CA, CS şi Directorat, cât şi prin decizii ce priveau relaţiile comerciale între CET şi Oltchim, precum şi între CET şi Uzinele Sodice Govora.”

Aşadar, fără înveţe nimic din experienţa sa anterioară privind conflictul de interese, metamorfoza ultraprofesionistului Remus Borza a intrat în stadiul de pupă, respectiv membru al ALDE. În mod firesc, cum e şi natural de altfel, metamorfoza îşi va urma cursul. Borza pupă se va transforma în nimfă sub titulatura de candidat de Vâlcea pentru Camera Deputaţilor sau Senat apoi, speră el, va deveni adult întruna dintre sălile din Palatul Parlamentului.

Acesta este motivul pentru care zilele trecute i-a fost transmis public este pe cale intre într-un nou conflict de interese. Iar Remus Borza şi-a tunat şi fulgerat argumentele pentru care nu vrea aleagă între ambiţiile politice şi contractele cu statul: este atât de bun, de profesionist şi de credincios statului român, încât este indispensabil oriunde. Chiar şi cu încălcarea legilor? Bineînţeles, Borza e bun, legile-s proaste!

Atât de bun încât sute de angajaţi de la CET Govora şi toată presa vâlceană au chemat la tablă un judecător. Nu-mi vine cred gândiţi este un gest de presiune sau de imixtiune în actul de justiţie. Ferească sfântul, este doar dragoste pentru dreptate şi dorinţa de a-l feri pe judecător de greşeală. Greşeala de a nu avea aceeaşi opine cu Borza.

Bine, dar ce i-a mânat în luptă pe acei oameni care au manifestat, care este răsplata lor, veţi întreba? Ne explică, prin penelul celor de la www.arenavalceana.ro din 09.09.2016, chiar el: Borza a mai făcut cunoscut , în ceea ce priveşte personalul de la CET Govora, „mai trebuie făcute nişte ajustări: în jur de 200 de posturi, care nu înseamnă neapărat disponibilizări”.

Cum aşa? Pentru nu mai devreme de 30 iunie, Agerpres nota ceea ce a declarat într-o conferinţă de presă administratorul judiciar al unităţii, Remus Borza, respectiv “(…)din 2.300 de angajaţi, 1.000 sunt rude, fini, nepoţi, soţişi “aproximativ 300 de salariaţi ai Centralei Electrice de Termoficare (CET) Govora, majoritatea fiind personal tehnic, economic şi socio-administrativ (TESA), ar urma fie disponibilizaţi”.

Ei, bine, se pare că intrarea în politică a fleşcăit vâna managerială a avocatului Borza. Măcar la nivel declarativ, cele 300 de persoane se transformă în 200 care, atenţie, “nu înseamnă neapărat disponibilizări”! Pe banii cui?

Sau, poate, vorbeşte gura fără el. La fel ca atunci când afirma “puricele” CET Govora a ţinut în spate “elefantul” Oltchim. Când nu ştie care este preţul pe care-l încasează producătorul de energie. Când confundă preţul pieţei cu preţul mediu (vezi articolul “O scenă de Terorism Economic” )

Păi aşa-i în politică, frate! Politicienii fără vână vorbesc fără facă, iar cei cu vână nu fac ceea ce vorbesc. Avea dreptate Borza, avea dreptate ministrul Grigorescu: politica nu trebuie amestecată în conducerea activităţilor economice. Chiar şi pentru provoacă impotenţa

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp